Ortopedija vilica

Ortodoncija ili ortopedija vilica je deo stomatologije koja se bavi dijagnostikom i ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i vilica kako bi se dobio što bolji estetski i funkionalni rezultat….Ortodontska terapija je vrlo važna ne samo za estetiku zuba i čitavog lica, već prvenstveno za pravilno žvakanje. Optimalan odnos zuba i samih vilica preduslovi su za jednostavnije održavanje oralne higijene i očuvanje zuba.

Ortopedija vilica

ortopedija-vilica
ortopedija-vilice

Estetskim i funkcionalnim anomalijama zuba se bavi doktor-ortodont, a anomalije se ispravljaju različitim ortodontskim aparatima….

Svaki pacijent je individualan i zahteva detaljnu analazu i dijagnostiku anomalije, kako bi se napravio adekvatan plan terapije….

Ortodontske nepravilnosti mogu biti nasledne i stečene.

Pod naslednim nepravilnostima podrazumevamo kada pacijent nasledi velike zube “na tatu” i malu vilicu “na mamu”, (nastaje teskoba zuba), različiti rast vilica ( jedna raste više od druge), nedovoljan ili prekomeran broj pojedinih zuba….Tu se ubrajaju i urodjene anomalije –rascepi i druge sistemske bolesti, kao npr. hormonski poremećaji….

Na nastanak stečenih nepravilnosti utiču loše navike u ranom detinjstvu kao što su sisanje palca, disanje na usta, tiskanje jezika, itd… Prevremeni gubitak mlečnih zuba ili kasniji gubitak stalnih zuba dovodi do gubitka prostora za nicanje stalnih zuba i nastaje teskoba ili čak neki zubi kada nemaju gde da niknu ostaju u kosti…..Ovo je posledica loše ili nikakve higijene ili nelečenih mlečnih zuba… Neophodno je da roditelji uklone štetne navike kod svog deteta, kao i da se redovnim kontrolama kod stomatologa pravovremeno uoče i leče ortodontske nepravilnosti.

Ortodontska terapija se započinje u potpuno saniranim ustima- svi zubi moraju biti popravljeni.

Ortodontska terapija podrazumeva upotrebu mobilnih i fiksnih aparata koji blagom silom pomeraju zube u pravilan položaj. Izbor i vrsta aparata zavisi od dijagnoze i starosti pacijenta.

Osmeh – jedina kriva linija koja može ispraviti mnoge stvari