Oralna hirurgija

Oralna hirurgija je grana stomatologije kojom se zbrinjavaju oboljenja mekih i tvrdih tkiva usne duplje a koja se ne mogu rešiti konzervativnom terapijom. U domen oralne hirurgije spadaju rutinska vađenja zuba, komplikovano vađenje zuba, uklanjanje zaostalih korena zuba, operacija vrha korena zuba, uklanjanje koštanih izraslina, meko-tkivne korekcije, vađenje cista i promena u viličnim kostima itd…
Oralna hirurgija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi dijagnostikom i hirurškim tretmanom nepravilnosti i patoloških promena zuba, mekih tkiva i koštanih struktura orofacijalne regije.
Kada je u pitanju oralna hirurgija, stomatološka ordinacija obavlja sve vrste intervencija.
Oralna hirurgija je neretko i u službi drugih oblasti stomatologije, pa nalazi primenu i u pripremi za neke druge tipove intervencija iz oblasni implantologije i ortodoncije.
Za detaljnije informacije o cenama usluga iz oblasti oralne hirurgije posetite stranicu kontakt na našem sajtu.

Vađenje umnjaka i vrha korena zuba

Ukolko ste sami primetili ili ukoliko je utvrđeno prilikom kontrolnog pregleda da se umnjaci nalaze u lošoj poziciji u odnosu na druge zube potrebno ih je izvaditi. Takođe ukoliko rast umnjaka remeti zubni niz potrebno ga je izvaditi. U zavisnosti od pozicije i izniklosti umnjaka ova hirurška intervencija može trajati od nekoliko minuta do nekoliko desetina minuta. Ova intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji i apsolutno je bezbolna.

Umnjaci se kod većine ljudi pojavljuju između 18. i 25. godine života. Upravo iz tog razloga što umnjaci niču mnogo nakon što su svi ostali zubi nikli, može da se dogodi da nastanu problemi zbog nedostatka prostora za njih. Tako umnjaci mogu da poremete normalan zubni niz, pa ih je nekad neophodni izvaditi, bez obzira na to što su zdravi.

Cistektomija

Nastanak viličnih cisti zavisi od više faktora. Rano otkrivanje viličnih cisti je od velikog značaja za očuvanje vilične kosti. Ciste rastu izuzetno sporo i može proći više godina dok ne budu otkrivene. Ciste na vilici mogu da rastu i brže, ukoliko je veće zapaljenje njenog sadržaja, takozvanog cističnog sakusa. Prilikom rasta ciste destrura se okolno koštano tkivo pa je tako količina oštećenog tkiva u direktnoj srazmeri sa veličinom ciste. Rast ciste može da napreduje samo u slučaju da je ona zatvorena, to jest da je ispunjena sadržajem. Takođe ciste mogu dati i fistulozne kanale kada se u usnoj duplji pojavljuje fistula kroz koju se drenira sadržaj ciste.

Frenektomija

Frenektomija je hirurška intervencija kojom se uklanja resica koja spaja gornju ili donju usnu sa desnima, kao i resica koja spaja jezik sa podom usne duplje.
Razlozi za frenektomiju
Ova resica (frenulum) se može ukloniti u svim starosnim dobima, ali je najčešće kod dece i adolescenata. Prisustvo frenuluma može uticati na razvoj pravilnog govora, položaj zuba, pa čak i razvoj parodontopatije. Resica nekad može da bude preterno široka, što negativno utiče na rast i razvoj prednjih zuba i pravi veliki razmak između jedinica.
Ukoliko je potrebno, uklanjanje frenuluma je preporučljivo prilikom predprotetske pripreme, kao i prilikom ortodontske terapije.